Akikre büszkék vagyunk

Szűts Miklós

Szűts Miklós így ír magáról: „Mint a falusi gyerekek többsége, én is a focival kezdtem a sportot az ötvenes évek közepén, de, ami nagyon fontos, a sportot, a mozgást nem hagytam abba.

A középiskolában az atlétikát, majd tizenöt évig a kézilabdát űztem versenyszerűen. Ezután alkalomszerűen más, adódó versenyeken vettem részt. 1977-ben kerültem Taranyba, ahol testnevelést is tanítottam. Odakerülésemkor színvonalas kézilabda és tájfutó csapat tevékenykedett, így nem volt nehéz a csapatokat és a kisebbeket mozgósítani. A közben beinduló olimpiai próbákon (futás, gyalogtúra, kerékpárpróbák) rendszeresen részt vettem. A gyerekekkel részt vettünk a nagyatádi ötpróbán is, ahol több alkalommal megnyertük a mozgósítási versenyt. Többször zsúfolt busszal utaztunk a próbára.

A kilencvenes években egyre több futó tömegversenyen vettem részt, majd megpróbálkoztam a duatlonnal, később a triatlonnal.

Közben a Taranyban eltöltött huszonöt év után nyugdíjba mentem, azóta még több időm van szeretett sportágamra, amiben sok versenyt nyertem, nagyon sok dobogós helyezést értem el, köztük körülbelül tíz korosztályos országos bajnokságot. Sikerrel szerepeltem két duatlon és két triatlon Európa- bajnokságon, 2002-ben pedig teljesítettem az Ironman-távot is. Felkészülésemet segítették kollégáim, a versenyeken való eredményes részvételt pedig feleségem, aki szintén többszörös korosztályos triatlon-bajnok.”